2010. június 16., szerda

A halál kilovagolt Perzsiából
http://www.imdb.com/title/tt0452789/
színes magyar játékfilm,
84 perc, 2004
Megjegyzés: tvrip

rendező: Dr. Horváth Putyi
író: Hajnóczy Péter
forgatókönyvíró: Dr. Horváth Putyi
operatőr: Kodolányi Sebestyén
producer: Tarr Béla
zene: Melis László
narrátor: Dr. Horváth Putyi
vágó: Kodolányi Sebestyén

szereplő(k):
Melis László (az író)
Schneider Zoltán (a fiatal író)
Verebes Linda (a lány)
Takáts Kati (a lány anyja)
Dr. Horváth Putyi (a narrátor)

Az Író háromévi alkoholmámor után, írásait lapozgatva arra az elhatározásra jut, hogy a továbbiakban nem csak egyszerűen inni fog, hanem dolgozni a pohara mellett, különben is ásványi anyagokban gazdag szikvízzel inná a bort.

Fiatalkori énjét látja maga előtt, a Fiút, aki figuránsként szabadidejét strandon töltötte, olyanokon, ahol sört mértek, és meleg ételt ehetett. A Gellért strandján ismerkedik meg Krisztinával, akiről kiderül, hogy társaságában tilos a dohányzás és bármilyen szeszesital fogyasztása. A Fiú jobb híján, mert hogy megkívánta a sört és a cigarettát, azt mondja a lánynak:
"Ottfelejtettem valamit az öltözőszekrényben, azonnal jövök."
Az Író tölt magának, készít egy fröccsöt és lehajtja, akár a Fiú a söntésnél a sört.

Miként a valóságban és a kisregényben, a filmen is kicsúszik a lábunk alól a talaj. Pontosabban kifolyik, mint a bor a fellökött üvegből. Sehová sem érkezünk meg, a nagy mű csak fejben áll össze. Vagyis A halál kilovagolt Perzsiából olyan, végtelenül tisztességes és jó szándékú adaptáció, amely kizárólag a kisregény és a Hajnóczy-életmű viszonylag alapos ismerete mellett élvezhető.

A film egyrészt az idült alkoholista Hajnóczy Péter lakásában játszódik, hallatlan érzékenységgel ábrázolva az író nyomorát, szenvedését, vajúdásait. Ez a tény, illetve a remek fényképezési stílus az egész filmet másodpercek alatt nagyon magasra felröpítette. Innentől nem egy egyszerű adaptációról van szó, hanem egy Hajnóczy Péter-filmről, ami - ugyanúgy, mint a film alapjául szolgáló regény - az íróról szól. Ha csak egy novella-adaptációt látnánk, akkor pont az írót választották volna le a történetről, és ezzel pont a lényeget suvasztották volna el.Ez a "kerettörténet" tökéletes húzás, a legtökéletesebb, amit el lehet képzelni. Az a legjobb benne, hogy az írónak nem csupán egy napját látjuk, hanem "a napját". Nem csupán az látjuk, hogy éppen leugrik borért, hanem azt látjuk, ahogyan mindig leugrott borért. Egy öröklétszerű állapotában látjuk, ami nagyon jó, hiszen így eredményként egy Hajnóczy portét kapunk.

Video Informations
Video Codec: DivX 5
Video Codec Info: DivX 5.0
Resolution: 352 x 256
BitRate: 1022 Kbps
FrameRate: 25 fps

Audio Informations
Audio Codec Type: MPEG1/2 L3
Sample Rate: 48 KHz
Bitrate: 128 Kbps
Channels: 2 channels
http://i37.tinypic.com/5yb4i1.jpg
http://hotfile.com/dl/48831554/60be458/A_halal_kilovagolt_Perzsiabol.001.html
http://hotfile.com/dl/48831779/3a27387/A_halal_kilovagolt_Perzsiabol.002.html
http://hotfile.com/dl/48832213/f88f2ac/A_halal_kilovagolt_Perzsiabol.003.html